pondělí 25. července 2016

Mandala jako nadčasový symbol jednoty a rovnováhy

Povím vám příběh tří obyčejných žen, které se rozhodly změnit svět…

mandalySešly se, tak jako jindy, v brněnské kavárně u Jakuba a probíraly obyčejné věci. Maminka osmileté dcery si stěžovala, jak Anička ve škole dostala dvojku z výtvarné výchovy. Jitka vyprávěla těžkosti z práce. Snaží se pomoci dětem bez rodin začít žít jako všichni ostatní. Potřebovala by tréninkovou domácnost, kde se ti puberťáci budou učit, jaké to je bydlet "doma" se všemi starostmi a odpovědností. Ta třetí rozjížděla novou neziskovku s velkou vizí - zlepšit naši společnost tak, aby v ní bylo co nejvíce šťastných lidí, kteří jsou kreativní, mají život ve svých rukou a jsou zodpovědní za svůj život.

U kávy, čaje, zákusků a letní limonády občas přijdou nečekané idey a tak se zrodila i velkolepá myšlenka. Myšlenka na projekt, který by podpořil děti ve školách ke kreativnímu tvoření bez hodnocení, který by pomohl vybavit domácnost pro děti bez rodin a který ukáže všem dalším, že život se dá změnit k lepšímu, když se chce. Pod vedením Centra Mandala vznikl projekt Mandala dětem, který za prvních pět let dokázal, že má smysl! A Šikovné srdce je tady, aby pomohlo tuto nádhernou myšlenku šířit mezi vás ostatní.


Už několik let děti ve školách, školkách a výtvarných kroužcích po celé republice tvoří kruhové ornamenty, které patří i do naší kultury. Pracují s kruhem, který je nejvíce relaxačním tvarem ze všech. Učí se zklidnit neposednou mysl a zažívají to, že tvoření může být hrou bez důrazu na výsledek. Abstraktní obrazce, které nejdou zkazit pak vkládají spolu s učiteli do on-line galerie. Díky Mandalarii probíhá výběr nejoblíbenějších mandal v největší mandalové galerii a tak je na co se dívat nejen při hlasování. Další mandaly vybírají výtvarníci Centra Mandala. A co pak? Když je vybráno 53 mandal, vzniká z nich prodejní putovní výstava a kalendář mandal pro další rok.

Blahodárné působení kruhových antistresových omalovánek si můžete vyzkoušet i vy. Předlohy pro vymalování jsou nejen v pracovním sešitě, ale také v kalendáři. Ten je tak nejen přehlídkou nejhezčích a nejoblíbenějších mandal, ale taky omalovánkami nejen pro děti. A pokud si nechcete kreslit, ale rádi byste podpořili dobrou věc, hodí se vám alespoň krátká relaxace při pohledu na kruhový obrázek a máte doma místo na zdi, určitě si vyberete některou z mandal, která ještě nemá svého majitele.

Celá benefiční akce díky vám získá smysl, protože budeme společně moct nakoupit další vybavení do tréninkové domácnosti. Tu spravuje spolek Janus a pomáhá tak dětem, které neměly to štěstí, aby měly vlastní rodinné zázemí.

Zuzana
Centrum Mandala

Žádné komentáře:

Okomentovat